Gaggia Magenta Plus decembar 23

Gaggia aparati su jedni od kvalitetnijih aprata za espreso.

| 12. decembar 2023, 09:19 |Izvor: trusted reviews

Gaggia Magenta Plus

 

Pristojan aparat za kafu srednjeg dometa, Gaggia Magenta Plus isporučuje šoljice espresa brzo. Mleko je malo fidly, pa oni koji traže bolje rezultate možda će želeti da pronađu mašinu koja automatski rukuje mlekom ili ima odgovarajuću česmu na pari. Za one koji uveliko piju običnu kafu, ovaj aparat je odličan izbor.

 

 

Kod Gaggia Magenta Plus mleko se penuša I dodaje  u napitak preko cevčice koja je povezana na paru. To vam omogućava da dodate željenu količinu mleka koju želite da bi ste napravili svoje omiljeno piće.

 

Dobro napravljen i sa lepim interfejsom, ovaj aparat za kafu je generalno veoma jednostavan za korišćenje, ali ručica za mleko na paru je malo nezgodna.

 

Dizajn i funkcije

 

Jednostavan i upečatljiv dizajn

Lako se stiže do samlevene kafe

Jednostavan interfejs

 

Sa svojim crnim telom i crvenim interfejsom, Gaggia Magenta Plus ima odličan dizajn. Osećaj je takođe robustan, i korak napred u odnosu na jeftinije mašine .

Kao i kod većine mašina koje same melju kafu, u ovu mašinu može da stane 250g u spremnik. To je standardna kesica kafe. Unutar tanka je kontrola brusilice, koja vam dozvoljava da prilagodite veličinu mlevenja od grubog do finog mlevenja.

 

 

Sa druge strane mašine, sakriven ispod zamaha, nalazi se 1,8-litarski rezervoar za vodu, koji se podiže i izduva radi dopune. Biće vam potrebna pristojna količina prostora iznad njega da biste izvukli rezervoar, pa će vam možda biti lakše da ga dopunite pomoću bokala ili flaše. Filter nije uključen, ali možete da ga uklopite da poboljšate ukus pića.

 

 

Kontrola mašine je putem jednostavnog LCD-a i dugmadi za dodir. Postoje unapred određene opcije za espreso, kafu (veće šoljice), paru, lungo (veće piće u espreso stilu), americano (topla voda dodata u espreso) i toplu vodu.

 

 

Izbor opcije vam omogućava da podesite zapreminu tečnosti koja se ispušta, iako su podrazumevane vrednosti, kao što je 40ml espresa, otprilike ispravne.

 

 

Ispod mlaznice koja ispušta kafu ima mesta za šolje visoke do 15 centimetara, koje pokrivaju većinu tipova, bar viših čaša za kafu sa mlekom.

 

Kvalitet espresa

 

Kafa curi malo brže

Dobra temperatura espresa

Pristojna krema

 

Kao i kod većine mašina koje melju kafu,  malo je kontrole nad protokom espresa. Čak i na najfinijem podešavanju, otkrio sam da je Gaggia Magenta isporučila espreso malo brže: oko 20-ih je otprilike pravo za standardni pogodak, ali Magenta je bila oko 15-te.

 

 

Iako ne dobijate isti kvalitet kao sa manuelne mašine, kao što je WPM KD-270S, Magenta je i dalje prilično dobra. Otkrila sam da je snimak espresa izašao sa lepom, ravnom kremom koja nije bila previše penušava. Temperatura je takođe bila uočena, sa mojom kafom isporučenom na 60C.

 

Tamno u boji, espreso je takođe izgledao dobro. Nedostajala mu je puna dubina koju bih dobio od vrhunske manuelne mašine, ali izražena kiselost i smelost su bili tu. S obzirom na to koliko je lako napraviti espreso, rezultati su prilično dobri.

 

 

Ne može se istovremeno kuvati kafa I ispuštati mleko na paru. Kada tapnete na parno dugme, Gaggia Magenta treba malo vremena da se zagreje pre nego što počne da izbacuje paru iz štapića. Takođe je potrebno nekoliko sekundi da prestanete da izbacujete paru kada pritisnete dugme "stop".

Ovo malo otežava izbacivanje vode iz štapića pre nego što počnete da se penušate, što bi zaista trebalo da uradite; mašinom koja ima česmu, možete koristiti parni prasak za izbacivanje vode pre mleka.

Takođe je malo nezgodno da se pod štapićem stavi šolja pod pravim uglom kako bi se dobili savršeni rezultati mleka. Uz malo vežbe, moguće je nabaviti lepo teksturirano mleko sa mikrofoamom ali ovde je malo nezgodnije nego na drugim mašinama.

Kada završite, preporučujem da uperite štapić na kapaljku i da se pomoću pare izbacil bilo kakvo zaostalo mleko.

 

 

Ako ne želite ručno da se bavite mlekom, onda Prestige i Milk verzije Magente imaju automatsko mleko.

 

Održavanje

Lako se prazni

Jednostavan pristup jedinici za pivo

Sama se ispere

 

Kao i kod većine mašina koje melju brašno, kanta mora redovno da se prazni. Ovo se povlači spreda sa poslužavnikom. Otkrila sam da su iskorišćeni pakovi za kafu prilično suvi, što čini kantu lakom za pražnjenje. Brzo pranje u sapunskoj vodi, zajedno sa poslužavnikom sa kapljanjem, ne ide loše.

 

 

Automatsko ispiranje pomaže da Gaggia Magenta ostane u tip-top stanju, ali takođe bi trebalo da uklonite jedinicu sa strane i da je isperete nedeljno. Gaggia preporučuje korišćenje svojih tableta za čišćenje mesečno za uklanjanje ugrađenog ulja kafe, prateći uputstva u uputstvu.

 

 

Kada vas aparat obavesti, moraćete da odradite proces dekalcikifacije  prateći uputstva za upotrebu.  Vreme između deskalinga zavisi od nivoa tvrdoće vode. Gaggia obezbeđuje probnu traku u kutiji da proverite tvrdoću vode, a zatim možete podesiti nivo u Magenti.

 

Da li bi trebalo da ga kupiš?

 

Ako želite jaku mašinu srednje klase koja je odlična za espreso I koja može da pravi penu od mleka kada vi to poželite, ovo je dobar kompromis.

 

Ako želite više raznovrsnih recepata, uključujući profile za pojedinačne korisnike i automatsko penušanje mleka, možda ćete želeti da potražite na drugom mestu.

 

Generalno, dobar espreso i jednostavno održavanje čine da se Gaggia Magenta izdvaja od jeftinije konkurencije. Za ručno kuvanje na pari potrebno je malo vremena da se naviknete kako biste dobili najbolje rezultate.

 

Našu kompletnu ponudu ovih aparata možete da pogledate na sledećem linku,  kao I našu ponudu Gaggia aparata.

https://www.ctshop.rs/aparati-za-espresso