Sve što treba da znate o fritezama na vruć vazduh april 2023

Odličan način za pripremu hrane ako želite da vodite računa o svom zdravlju.

| 10. april 2023, 12:57 |Izvor: ct

Sve što treba da znate o fritezama na vruć vazduh

Friteza na vruć vazduh je slična rerni u smislu da  peče i podgreva hranu ali razlika je u tome što se njeni grejni elementi nalaze samo na vrhu i prate ih veliki, moćni ventilatori, što rezultira hranom koja je super hrskava za kratko vreme – i, pre svega, sa manje ulja od hrane koja je pečena u klasičnim fritezama gde se hrana peče u dubokom ulju. Friteza na vruć vazduh se obično zagrevaju veoma brzo i kuvaju hranu brzo i ravnomerno, zahvaljujući kombinaciji koncentrovanog izvora toplote i veličine i plasmana ventilatora.

Još jedan plus kod friteza na vruć vazduh je čišćenje. Većina korpi za prženje vazduha i police su bezbedne za pranje u mašini za sudove. Za modele gde nije moguće da im se delovi peru u mašini za sudove, biće dovoljna četka za pranje posuđa i topla voda.

 

Koja je razlika između vazdušnog prženja i dubokog prženja?

Friteze na vruć vazduh peku hranu na visokoj temperaturi sa ventilatorom sa velikim obrtajem, dok friteze na ulje prže hranu u velikoj količini ulja koja se zagrejala na određenoj temperaturi. Obe brzo kuvaju hranu, ali friteza na vruć vazduh uglavnom bude odmah spremna za rad, dok fritezi na ulje treba vremena da se ulje zagreje, što može da potraje i do 10 minuta. Friteze na vruć vazduh takođe zahtevaju malo ili nikoliko ulja dok za korišćenje klasičnih friteza morate sipati nekoliko litara za početak, i dolivati posle nekoliko korišćenje zbog toga što apsorbuje hrana. Hrana izlazi hrskava i sočna iz oba aparata, ali ne može da ima isti ukus, jer se hrana peče na drugačiji način. Hranu je potrebno poprskati uljem pre kuvanja u fritezi na vruć vazduh kako bi se ona ispekla i postala hrskava, dok se hrana u klasičnoj fritezi natapa u vrelom ulju i prži ravnomerno. Pohovana hrana i tečnije smeše za pohovanje ne kuvaju se dobro u fritezi na vruć vazduh, ali veoma dobro prže u klasičnoj fritezi sa uljem.

Postoje friteze sa policama i korpama za raspoređivanje hrane. Iz iskustva su bolje sa korpama jer se hrana ravnomernije peče u njima.

 

   

Da li je pržena hrana na vrućem vazduhu zdrava?

 

Ukus i tekstura pržene hrane u fritezi na vazduha mogu se uporediti sa rezultatima dubokog prženja, i da sami uvidite razliku. Hrana je hrskava spolja, sočna iznutra. Međutim, potrebno je da koristite samo malu količinu ulja, ako uopšte ima potrebe za tim (u zavisnosti od toga šta kuvate).

Tako da da, u poređenju sa dubokim prženjem, prženje hrane na vrućem vazduhu je "definitivno zdravija alternativa ako se držite pravila i koristite samo 1-2 kašike biljnog ulja sa začinima, i držite se povrća koje se lako prži na toplom vazduhu. Svaki aparat koji pomaže vama i vašoj porodici da istrajete u svojoj nameri da se zdravo hranite, i da pazite na težinu, smanjeni rizik od hroničnih bolesti i poboljšanje dugoročnog zdravlja je odlično rešenje, i treba ga svakako kupiti.

 

Šta možeš da skuvaš u friteza na vruć vazduh?

 

Friteze na vruć vazduh su brze u pripremanju hrane a kada shvatite kako funkcionišu, mogu se  koristiti za zagrevanje zamrznute hrane ili kuvanje svih vrsta sveže hrane poput piletine, bifteka, svinjskih kotleta, lososa i povrća, pa čak i voća. Većina mesa ne zahteva dodato ulje jer je već sama po sebi sočna: samo ih začinite solju i omiljenim biljem i začinima. Potrudite se da se držite suvih začina – manje vlage dovodi do hrskavijih rezultata. Ako želite da prelijte meso sosom za roštilj ili medom, sačekajte poslednjih nekoliko minuta kuvanja.

Neke vrste mesa koje su same po sebi suvlje, tj  namirnice sa malo ili nula masti, zahtevaju ulje da bi se ispekle da budu hrskave. Pileće grudi ili svinjske kotlete obavezno premažite omiljenim uljem pa začinite pre pečenja. Biljno ulje ili kanolino ulje se obično preporučuje zbog svoje visoke tačke sagorevanja, što znači da može da izdrži visoku toplotu u fritezi na vruć vazduh.

Povrće takođe treba preliti uljem pre prženja. Preporuka je da ih posipate solju pre prženja, ali koristite malo manje nego što ste navikli: Hrskavi, vazdušno prženi komadići imaju mnogo više ukusa nego iz friteze na ulje. Brokoli, mladi krompirići, tikvice sa puterom, slatkim krompirom se odlično spremaju, paprike ostaju sočne kao da su sveže.

Ako se odlučite za fritezu na vruć vazduh, uzmite u obzir da se cene kreću od 100 evra za male kompaktne do 500 evra za velike friteze ozbiljnijih karakteristika. Kada kupujete fritezu, razmislite za koliko ljudi kuvate: Najmanji friteze za vazduh (1,2 litra) su dovoljne za 1-2 osobe, dok su srednje veličine (3-4 litra) dovoljne za 2-3 osobe, a najveće (6 litara ili više) su dovoljne za 4-6 osoba.

Našu kompletnu ponudu friteza možete videti na sledećem linku

https://www.ctshop.rs/friteze